cash conversion cycle verbeteren

Je Cash Conversion Cycle verbeteren met NeoSend

04/21/2017

We hadden het eerder al over Days Sales Outstanding (DSO) en hoe je het betaalgedrag van je klanten kan verbeteren. Minstens even belangrijk is de Cash Conversion Cycle of CCC. We leggen uit hoe je deze KPI makkelijk kunt verbeteren met NeoSend.

Wat zegt de Cash Conversion Cycle over je bedrijf?

De Cash Conversion Cycle, kortweg CCC, drukt uit hoe lang het geld van je bedrijf vastzit in het aankoop-, productie- en verkoopproces. Ofwel: hoeveel dagen je moet wachten op de inkomsten van een investering. Dat wordt als volgt berekend:

Gemiddeld aantal dagen klantenkrediet (Days Sales Outstanding, DSO)
+ gemiddeld aantal dagen voorraadrotatie (Days Inventory Outstanding, DIO)
– gemiddeld aantal dagen leverancierskrediet (Days Payable Outstanding, DPO)
= CCC

Bedrijven met een lange Cash Conversion Cycle, moeten dus over het algemeen lang wachten op het kapitaal dat ze investeerden in hun volledige verkoopproces.

1. Efficiënt factureren

Er zijn verschillende manieren om je CCC te verbeteren. Het grootste verschil haal je door efficiënt te factureren aan je afnemers en klanten. Wanneer uitgaande facturen zich opstapelen – en in welke onderneming gebeurt dat soms niet? – duurt het sowieso langer voordat je klanten gaan betalen, en nemen je DSO en CCC dus ook snel toe. Hoe sneller je facturen de deur uitgaan, hoe sneller je klanten de facturen betalen.

Lees alle tips om je facturatie te optimaliseren.

Reality check: je facturatie zodanig optimaliseren dat de CCC er zichtbaar op vooruitgaat, is allesbehalve makkelijk als je nog handmatig facturen verstuurt. Logisch, want zolang een medewerker zich over elke individuele factuur moet buigen, krijg je met bottlenecks te maken. De oplossing is een softwaresysteem zoals NeoSend dat het hele verzendingsproces automatiseert, waardoor aanmaken, bundelen en verzenden razendsnel gebeuren en de betalingen ook veel sneller binnenstromen.

2. Multichannel communiceren met je klanten

Snellere verzending is niet de enige manier waarop NeoSend je CCC binnen de perken helpt te houden. Met deze allround oplossing kun je namelijk ook berichten versturen via andere kanalen dan standaard via de post. Dat is een niet te onderschatten voordeel, nu e-mail en zelfs sms belangrijke communicatiekanalen ook voor het bedrijfsleven zijn. Natuurlijk verstuur je de facturen niet per sms, maar een betalingsherinnering of tijdelijke actie heeft wél veel meer impact op de smartphone dan in de brievenbus. Met de mogelijkheden van multichannel communicatie kun je je bedrijfscommunicatie beter afstemmen op specifieke doelgroepen. Dat is goed voor het klantencontact, en dus voor het betalingsgedrag.

3. Verzendkosten besparen

Tenslotte levert een facturatiesysteem de meest voordelige portokosten op, een rechtstreekse besparing die kapitaal vrijmaakt om te investeren. Met de NeoSend-software verstuur je makkelijk en efficiënt alle correspondentie aan dezelfde ontvanger via één envelop, wat de verzendkosten aanzienlijk drukt. Daarnaast profiteer je voor alle zendingen van een voordelig posttarief.

Toen een van onze klanten – een bedrijf dat maandelijks zo’n duizend documenten verstuurt – overschakelde op NeoSend, verminderden zij hun onkosten van 26.000 euro, naar 17.000 euro per jaar. Dat is een besparing van 35 procent met verzendkosten of, anders gesteld, een winst van 9.000 euro (zonder portokosten).

Voordelen van korte CCC?

Een korte Cash Conversion Cycle heeft een gunstig effect op de efficiëntie en groeimogelijkheden van jouw bedrijf. Hoe minder kapitaal er vastzit in processen en bij andere bedrijven, hoe minder afhankelijk je bent van financiers. Bovendien leidt een korte CCC tot een betere rendabiliteit en betere kredietwaardigheid. Al deze factoren zorgen voor een snellere groei en sterkere marktpositie.

Heeft je onderneming momenteel te kampen met lange betalingstermijnen en een te hoge CCC? Dan is NeoSend een van de oplossingen die het tij kan keren en je CCC aanzienlijk kan verbeteren.

Add new comment