datalekken voorkomen tips

Hoe veilig zijn jouw bedrijfsprocessen? 7 tips om datalekken te voorkomen

01/17/2019

Zijn jouw informatieprocessen wel voldoende beveiligd? Is jouw bedrijf AVG-proof? Ontdek snel onze tips om datalekken geen kans te geven binnen jouw bedrijf.

 

Veel bedrijven wanen zich volledig veilig met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) of General Data Protection Regulation (GDPR) en denken dat het risico op datalekken minimaal of zelfs onbestaand is. Toch is dat niet altijd het geval. Cybercriminelen worden immers steeds slimmer en stelen steeds vaker data zonder dat iemand het merkt. Bovendien ontstaan datalekken lang niet altijd alleen door slecht beveiligde software of gebrekkige hardware. Zijn jouw informatieprocessen wel écht voldoende veilig? Is jouw bedrijf AVG-proof? Ontdek snel onze tips om datalekken geen kans te geven.

1.Data encrypteren

Volgens de AVG hoeven bedrijven hun stakeholders niet op de hoogte te brengen van datalekken, als ze hun data encrypteren. Dat betekent echter niet dat data-encryptie je bedrijfsprocessen automatisch AVG-conform maakt, laat staan dat het datalekken voorkomt. Zo versleutelen veel bedrijven hun data wel, maar vergeten ze om hun encryptiesleutels te beveiligen. Ook externe gegevensdragers (bijvoorbeeld USB-sticks) kun je het best goed coderen.

 

Wist je dat multifunctionals of all-in-one-apparaten – zoals een printer die ook kan scannen, kopiëren en faxen – ook gevoelig zijn voor datalekken? Sommige toestellen houden data zelfs jarenlang bij, zonder dat het bedrijf zich daarvan bewust is. Kies daarom altijd voor multifunctionele apparaten waarvan de hardware end-to-end encryptie heeft. Zo weet je zeker dat niemand hun dataverkeer kan onderscheppen.

2.Informatiedragers en mailboxen ‘schoon’ houden

Laat geen persoonsgegevens rondslingeren in mailboxen, maar sla ze meteen op een veilige locatie op en verwijder daarna de mail(s) in kwestie. Doe hetzelfde met gevoelige data die je op externe gegevensdragers bewaart. Onthoud dat data verwijderen bovendien lang niet altijd genoeg is! Je speelt op veilig door de hardware te overschrijven of in zijn geheel te vernietigen.  

 

Lees ook: Waarom een interne audit van je documentbeheer geen slecht idee is

3.Documenten tijdig vernietigen

Het is logisch dat je vertrouwelijke documenten achter slot en grendel bewaart of dat je ze, zodra ze niet meer nodig zijn, meteen vernietigt. En toch zijn papierversnipperaars niet op elke werkvloer aanwezig. Is dat binnen jouw bedrijf ook het geval? Maak snel kennis met de verschillende types papiervernietigers van Neopost. Ze vernietigen zowel papier en karton als cd's, dvd's en bankkaarten. Extra tip: voor vertrouwelijke documenten kies je het best een versnipperaar die extra fijn snijdt. Ontdek meer over de voordelen van papiervernietigers.

4.Print & follow

Nog een manier waarop veel datalekken ontstaan: je print een vertrouwelijk document, maar onderweg naar de printer raak je afgeleid. Op dat moment kan iedereen binnen het bedrijf lezen wat jij hebt afgedrukt. Geef nieuwsgierige meelezers geen kans door print & follow-technologie op je printers te installeren. Hoe dat werkt? Elke printopdracht wordt eerst op een beveiligde server opgeslagen. Pas wanneer jij met je persoonlijke badge of code aanmeldt op de printer, wordt het document in kwestie afgedrukt.

5. SFTP-server of extranet

Moet je regelmatig data delen met derden? Dat doe je het veiligst via extranet, of door een SFTP-server te gebruiken. Zo stel je alle gegevens alleen beschikbaar aan personen die expliciet de toestemming hebben om ze in te kijken.

6.Laat alle software over aan de admin

Een virus is sneller binnengehaald dan je denkt. Meestal gebeurt het door medewerkers die malafide software downloaden en zich daarbij van geen kwaad bewust zijn. Stel alle computers daarom zodanig in dat alleen de administrator toestemming heeft om nieuwe programma’s te installeren.

7.Maak afspraken op papier

Datalekken voorkomen is heel belangrijk, dus maak zeker je medewerkers bewust van je IT-beleid en de beveiligingsmaatregelen die daarmee gepaard gaan. Maak de nodige afspraken op papier, eventueel in de vorm van een bijlage bij de arbeidsvoorwaarden, en laat ze door elke medewerker ondertekenen.

 

Add new comment